Със 171 гласа за, 34 против и двама въздържал се парламентът реши да бъде

...
Със 171 гласа за, 34 против и двама въздържал се парламентът реши да бъде
Коментари Харесай

Създават временна комисия във връзка със споразумението между Булгаргаз и Боташ

Със 171 гласа " за ", 34 " срещу " и двама " въздържал се "  парламентът реши да бъде основана краткотрайна комисия във връзка със съглашението между  " Булгаргаз " ЕАД и турската енергийна компания " Боташ ",  подписано на З януари 2023 година

Предложението е на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “.

Тя ще е от 12 души, по двама от всяка парламентарна група.

Временният орган ще работи един месец  и би трябвало да обясни и проучва изискванията по съглашението и неговия резултат за енергийната система на България, както и подписаните контракти за доставка на газ в България през последните две години. 

За ръководител беше определен Жечо Станков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия разяснява, че по този контракт България се задължава да изплаща такси без значение дали получава или не получава природен газ.

" За 13 години България е задължена да заплати за тази случка съчинена от служебния кабинет над 2 милиарда $ ", означи той. Според него договорът е " очевидна вреда за страната ".

Мартин Димитров от ПП-ДБ сподели, че те ще поддържат основаването на Временната комисия. Той подсети, че договорът е подписан от служебното държавно управление и запита за какво служебно държавно управление с къс мандат и единствена задача да провежда избори, подписва сходни дълготрайни контракти.

Според него " безусловно предумишлено и целеустремено " служебното държавно управление не е дало нужните елементи по контракта на народните представители, които са били определени в този времеви интервал.

" Ще изясним резултатите за България, за цените на газа и ще изясним за какво не е потърсено Народно събрание, ще изясним за какво не е потърсена Европейската комисия и какво е правил този длъжностен министър на енергетиката ", безапелационен е той.

Стоян Таслаков от " Възраждане " подсети, че те са били първите, които са разкрили проблем в този контракт. “Най-вероятно при подписването на такива контракти става въпрос и за сключване на комисионни. Смятам, че това е напълно отговорност на президента, защото неговото държавно управление и негов длъжностен министър подписа тази договорка ”, сподели той.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС разяснява, че по-големият въпрос е до какво финансово положение се е довело сдружението през годините.

" Трябва да забележим какво ще се случи след 1 януари ", счита той. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР